Terug naar huis

De koninklijke poort naar Oost-Europa

Polen

Momenteel is geen enkele datum beschikbaar voor deze reis.

Dit product kan enkel telefonisch geboekt worden

Ma-Vrij: 08u00-22u00 / ZA: 09u00-22u00 / Zo: 10u00-22u00 / Feestdagen gesloten
(€ 0,80/min. + oproepprijs)

Raadpleeg een reisagent 070 222 346
De koninklijke poort naar Oost-Europa - TUI

Samenvatting

Details over de rondreis
Reisroute du In groep
Wat wij goed vonden

• steden Warschau, Krakau, Poznan en Wroclaw
• verkenning van het voormalige concentratiekamp van Auschwitz-Birkenau
• bezoek aan Malbork, het grootste middeleeuwse kasteel van Europa
• ontdekking van Wieliczka: de wereldberoemde zoutmijn

Reisdagboek

 1. Dag 1

  Brussel - Warschau

  Vlucht naar Warshau, de hoofdstad. Polen is niet voor niets de koninklijke poort naar Oost-Europa. Maar liefst 13 plaatsen in Polen zijn ingeschreven op de lijst van het Werelderfgoed van UNESCO, waarvan u de meeste bezoekt tijdens deze prachtige rondreis! Avondmaal en overnachting in hotel Radisson Blu Sobieski**** of Novotel Centrum**** in Warschau.

  avondmaal

   

 2. Dag 2

  Warschau

  Vandaag verkennen we de stad. We volgen een deel van de Koninklijke Route door de minutieus gerestaureerde oude stad. De statige herenhuizen met hun kleurrijke voorgevels uit voorbije eeuwen op de Rynek Starego Miasta, het oude marktplein, laten absoluut niet vermoeden dat deze historische plek volledig verwoest was in 1945. Vervolgens komen we langs het joodse gedeelte van de stad, een treurige bladzijde uit de Tweede Wereldoorlog: het getto, het joodse kerkhof, het monument ter ere van de helden van het getto en de Umschlagplatz, de plaats vanwaar honderdduizenden joden werden gedeporteerd naar de vernietigingskampen. Een van de aangenaamste plekken in Warschau is ongetwijfeld het 18e-eeuwse Lazienkipark met het monument ter ere van de Poolse componist Frédéric Chopin. Een prachtige noot is hier nooit veraf. Avondmaal in de stad. Overnachting in hotel Radisson Blu Sobieski**** of Novotel Centrum**** in Warschau.

  ontbijt – avondmaal

   

 3. Dag 3

  Warschau - Ostróda - Elblag - Malbork - Gdansk

  Na het ontbijt vertrekken we richting Ostróda en Elblag. Onderweg zien we het Elblagkanaal, waar boten een hoogteverschil van 99 meter overbruggen. Als de mogelijkheid er is, maken we even een korte stop in Katy of Buczyniec. Nadien gaat het richting Malbork, waar we een rondleiding krijgen in de Marienburg, de grootste en laatst gebouwde middeleeuwse burcht van Europa. Avondmaal en overnachting in hotel Qubus Gdansk****.

  ontbijt – avondmaal

   

 4. Dag 4

  Gdansk - Gdynia - Sopot - Gdansk

  Vandaag vertoeven we in de zogenaamde Driestad in het noorden van Polen: de moederstad Gdansk, haar dochter-aan-zee Sopot en het industriële Gdynia. Historisch gezien neemt de oude Hanzestad Gdansk een voorname plaats in: hier gaven kanonnen vanaf het schiereiland Westerplatte in 1939 het startschot voor de Tweede Wereldoorlog. Het was ook hier dat in de jaren '80 van de vorige eeuw de vakbond Solidarnosc (Solidariteit) werd opgericht ten gevolge van de aanhoudende stakingen op de scheepswerven. De stad Gdansk is niet alleen prachtig door haar rijke verleden, maar ook door haar architecturale rijkdom en haar ligging aan de monding van de Wisla. We bezoeken het volledig gereconstrueerde historische stadscentrum: centraal ligt de Lange Markt met het gotische stadhuis, de Fontein van Neptunus en de mooie patriciërshuizen. Verder langs de Mariakerk, de Amberstraat, de Koninklijke Route, vroeger de statieweg voor koninklijke optochten, en ten slotte het monument voor de arbeiders van de scheepswerf. Vervolgens rijden we naar de havenstad Gdynia en het kustplaatsje Sopot. Sopot was in de 19e eeuw een mondaine badplaats, nu is het een populaire kuststad aan de Oostzee. Het is er aangenaam kuieren op de Molo, de langste houten pier van Europa. Voor het avondmaal gaan we deze keer naar een traditioneel restaurantje. Overnachting in hotel Qubus Gdansk****.

  ontbijt – avondmaal

   

 5. Dag 5

  Gdansk - Westerplatte - Torun - Poznan

  Vooraleer we Gdansk verlaten, bezoeken we het schiereiland Westerplatte. Hierna rijden we naar Torun. De stad Torun is onlosmakelijk verbonden met Nicolaas Copernicus, de grote astronoom die hier in 1473 werd geboren. Wat middeleeuwse monumenten betreft, is Torun zeker de rijkste stad van Polen. Huizen, stadswallen en kerken werden in hun oorspronkelijke staat bewaard. De Sint-Janskerk is hier een goed voorbeeld van. Indien de tijd het toelaat, kunnen we nog een kort bezoek brengen aan Gniezno, de eerste hoofdstad van Polen. We eindigen de dag in Poznan. Avondmaal en overnachting in hotel Moderno****.

  ontbijt – avondmaal

   

 6. Dag 6

  Poznan - Wroclaw

  Stadsbezoek in Poznan. Op het programma staat onder andere het marktplein met als hoogtepunt het frivole 16e-eeuwse stadhuis. Omstreeks de middag gaan we naar de toren van het raadhuis. Er komen dan twee tinnen geiten, het symbool van Poznan, tevoorschijn die 12x de koppen tegen elkaar stoten. Na het middagmaal bezoeken we het prachtige Panorama Raclawicka, een groot realistisch doek dat ophangt aan de ronde muur van een speciaal ontworpen gebouw. Het schilderij geeft de veldslag weer van de Polen tegen de Russen onder leiding van Kosciuszko (de Slag bij Raclawice). Nadien gaat het verder naar Dom-eiland. Avondmaal en de overnachting in hotel Jana Pawla II**** in Wroclaw.

  ontbijt – avondmaal

   

 7. Dag 7

  Wroclaw - Czestochowa - Krakau

  's Morgens hebben we eerst een rondleiding in Wroclaw met een lokale gids. Deze herontdekte stad herbergt een mengelmoes van Silezische, Tsjechische, Duitse en Poolse cultuur. Wroclaw heeft ook een ongewone plattegrond: op tal van typisch socialistische pleinen verrijzen prachtige kerken in rode baksteen, pareltjes van Duitse gotiek. Nadien vertrekken we naar Czestochowa. Deze stad leeft op het ritme van bedevaarten en kerkdiensten. In het Paulinerklooster wordt de Zwarte Madonna vereerd, het religieuze én nationale symbool van het katholieke Polen. We eindigen de dag in Krakau voor avondmaal en overnachting in Novotel Centrum**** of Qubus Krakau****.

  ontbijt – avondmaal

   

 8. Dag 8

  Krakau - Wieliczka - Auschwitz/Birkenau - Krakau

  Vandaag bezoeken we eerst Wieliczka, een van de oudste zoutmijnen van Europa. Deze unieke plek staat geklasseerd bij UNESCO als cultureel werelderfgoed en herbergt tal van ondergrondse meren en grotten met prachtige sculpturen. In de kapel van de Heilige Kinga pronkt een altaar dat volledig in zout is uitgehouwen. Na de lunch gaat het richting de vernietigingskampen Auschwitz en Birkenau, gruwelijke plekken die symbool staan voor de wandaden van de nazi's tijdens de Tweede Wereldoorlog in heel Europa. Terug naar Krakau. Avondmaal en overnachting in Novotel Centrum**** of Qubus Krakau****.

  ontbijt – avondmaal

   

 9. Dag 9

  Krakau

  Na het ontbijt bezoeken we het gezellige Krakau. Eeuwenlang gold dit stadje als de hoofdstad van Polen én als de kroon- en woonplaats van de opeenvolgende koningen. Geleerden, kunstenaars, buitenlandse handelaars en bankiers vestigden zich in de loop der tijden in deze schitterende stad. Met zijn honderden kerken, theaters, tal van musea en kunstgalerieën werd Krakau niet voor niets benoemd tot Culturele Hoofdstad van Europa in 2000. Tijdens de rondrit bezoeken we Nowa Huta, de vroegere communistische wijk met de prachtige kerk De Arke Van Noe. In de joodse wijk Kazimierz bezoeken we o.a. de Remuhsynagoge en de 16de-eeuwse joodse begraafplaats. Het was in deze buurt dat Steven Spielberg verschillende scenes opnam voor zijn film 'Schindler's List'. Via de drukke winkelstraat Ulica Grodzka passeren we de kerken van de dominicanen en de franciscanen en bereiken we de Wawelheuvel voor een bezoek aan de Wawelburcht. We bezichtigen de koninklijke vertrekken met een uitzonderlijke collectie Vlaamse wandtapijten en de kroningskathedraal. We bezoeken ook de Mariakerk met het meesterlijke altaarstuk van Veit Stoss. Avondmaal in een traditioneel restaurant. Overnachting in Novotel Centrum**** of Qubus Krakau****.

  ontbijt – avondmaal

   

 10. Dag 10

  Krakau - Brussel

  Als de tijd het toelaat, bezoeken we na het ontbijt onder andere nog het Collegium Maius onder begeleiding van een lokale gids. Transfer naar de luchthaven van Krakau voor de terugvlucht naar Brussel.

  ontbijt

   

Nuttige informatie

Hotels

Plaats

Nachten

Hotel

Warschau

2

Novotel Centrum****  of Radisson Blu Sobieski****

Gdansk

2

Qubus Gdansk****

Poznan

1

Moderno****

Wroclaw

1

Jana Pawla II**** 

Krakau

3

Novotel Centrum**** of Qubus Krakau****

 


Aantal deelnemers

min. 16 personen, max. 20 personen

 


VTB paspoort

Cultuur ♦♦♦♦
Natuur ♦♦♦♦
Accommodatie ♦♦♦
Lokaal transport ♦♦♦
Fysiek ♦♦♦

 


Wereldweetjes

reisdocumenten:

identiteitskaart

inentingen:

geen

munteenheid:

de Poolse zloty (PLZ)

tijdsverschil:

geen

stroom:

220 volt

 

 


Opladen