Terug naar huis

Mystieke culturen in de hoorn van Afrika

Ethiopië

Momenteel is geen enkele datum beschikbaar voor deze reis.

Dit product kan enkel telefonisch geboekt worden

Ma-Vrij: 08u00-22u00 / ZA: 09u00-22u00 / Zo: 10u00-22u00 / Feestdagen gesloten
(€ 0,80/min. + oproepprijs)

Raadpleeg een reisagent 070 222 346
Mystieke culturen in de hoorn van Afrika - TUI

Samenvatting

Details over de rondreis
 • min. 12 personen, max. 15 personen

 • Engelstalige lokale gidsen bij iedere bezienswaardigheid in het noorden, Engelstalige begeleidende gids in het zuiden

Reisroute du In groep
Wat wij goed vonden
• ontdek eeuwenoude culturen
• bezoek prachtige koptische kerken en kloosters
• maak kennis met de vriendelijke bevolking
• ontmoet boeiende volksstammen in het zuiden
• beleef een religieus festival vanop de eerste rij

 

Wie ooit Ethiopië bezocht, vindt het een land met bijna mystieke tradities en een natuurpracht die zijn weerga niet kent. Uiteraard heeft Ethiopië ook een verhaal te vertellen. Een verhaal dat niet altijd met gulden letters wordt geschreven, maar dat u nooit onberoerd laat.

Reisdagboek

 1. Dag 1

  Brussel - Addis Abeba

  Vandaag vliegt u richting Addis Abeba. 

 2. Dag 2

  Addis Abeba

  Na de verwelkoming, transfer naar het hotel. Vrije voormiddag. Na de lunch verkent u de stad met ondermeer het nationaal museum waar het skelet van ‘Lucy’, onze eerste voorouder, ondergebracht is. Een bezoek aan de Georgiskerk is een goede introductie op de koptische kerken in het noorden van het land. Overnachting in Radisson Blu**** of gelijkwaardig.

  ontbijt - middagmaal - avondmaal

 3. Dag 3

  Addis Abeba - Bahar Dar

  Een binnenlandse vlucht brengt u naar Bahar Dar. In de namiddag maakt u een boottocht op het uitgestrekte Tanameer en bezichtigt u enkele geïsoleerde kloosters. Bewonder de kleurrijke iconen waarmee de kerken van deze kloosters versierd zijn. Overnachting in hotel Abay Minch of gelijkwaardig.

  ontbijt - middagmaal - avondmaal

 4. Dag 4

  Bahar Dar - Gondar

  Vandaag staat er een prachtige natuurwandeling op het programma naar de watervallen van de Blauwe Nijl, niet ver van Bahar Dar. Na de middag leidt de route u door het vruchtbare hoogland naar Gondar, het Camelot van Ethiopië. Overnachting in hotel Goha of gelijkwaardig.

  ontbijt - middagmaal - avondmaal

 5. Dag 5

  Gondar

  Gondar werd in de 17e eeuw de hoofdstad van de Zagwedynastie. De keizers bouwden hier een reeks kastelen en paleizen die een erg Indisch-Portugese invloed vertonen. De Debre Selassiekerk is bekend om haar vele kleurrijke fresco’s, met het beroemde engelenplafond als hoogtepunt. Overnachting in hotel Goha of gelijkwaardig.

  ontbijt - middagmaal - avondmaal

 6. Dag 6

  Gondar - Debark

  Na een bezoek aan een Falashadorp van de vroegere Ethiopische joden rijdt u naar Debark. De rit wordt onderbroken met fotostops voor het vastleggen van adembenemende berglandschappen. Tijdens een wandeling in het Simien Mountains National Park spot u met een beetje geluk de geladabaviaan. Overnachting in Limalimo Lodge of gelijkwaardig.

  ontbijt - middagmaal - avondmaal

 7. Dag 7

  Debark - Aksum

  Verder door de bergen en over de Wolkelipas naar Aksum. Een reis door de Ethiopische hooglanden die u niet vlug zal vergeten! Overnachting in Sabean hotel of gelijkwaardig.

  ontbijt - middagmaal - avondmaal

 8. Dag 8

  Aksum

  Aksum was eens het centrum van een wereldrijk dat zich ver buiten de grenzen van het huidige Ethiopië uitstrekte. Een magische stad, gevoed door legendes. Dompel onder in het verhaal van kongingin Sheba die in Axum haar paleis zou hebben bewoond. Ook blijft het een mysterie hoe de loodzware obelisken, waar Axum zo bekend om is, rechtop kwamen te staan. Nu nog is het een heilige stad waar, in een speciaal opgerichte kapel, de Ark des Verbonds bewaard zou worden. Overnachting in Sabean hotel of gelijkwaardig.?

  ontbijt - middagmaal - avondmaal

 9. Dag 9

  Aksum - Lalibela

  Vandaag vliegt u naar Lalibela, de belangrijkste en beroemdste bedevaartplaats van het land. Hier liet koning Lalibela met behulp van engelen elf kerken uit de rotsen houwen.Het hoogtepunt is de Georgiskerk, een monolithische kerk in de vorm van een Grieks kruis. De kerken van Lalibela zijn tot werelderfgoed uitgeroepen door de Unesco. In de weinig verlichte steegjes en tunnels tussen de indrukwekkende kerken waant u zich terug in de middeleeuwen. Priesters en monniken in lange gewaden kruisen uw pad, vanuit cryptes en grotten klinken kerkelijke gezangen. Overnachting in hotel Panoramic View of gelijkwaardig.

  ontbijt - middagmaal - avondmaal

 10. Jaarlijks wordt in november hulde gebracht aan de Heilige Maria van Zion in Aksum en herdenkt men de doop van Jezus Christus tijdens het Timkat festival in januari. Het 'Ethiopische Doopfeest' wordt uitbundig gevierd in Lalibela en Gondar. Door de straten trekken processies voorgegaan door priesters. Ze gaan gekleed in gewaden van satijn en fluweel en kleurrijke parasols. Pelgrims zijn in het wit gekleed en dragen stokken met zilveren handvaten. De straten vullen zich met zingende en dansende mensen. Het programma van de januarivertrekken werd aangepast aan de feestelijkheden en telt een extra nacht, zodat u niets hoeft te missen.

 11. Dag 10

  Lalibela

  De streek van Lalibela telt tientallen rotskerken. Een van de mooiste is Yemreha Xristos, een kerk met een zeer mooie laat-aksumitische architectuur. Dit rotskerkje bereikt u na een tocht per wagen en een wandeling. In de namiddag bezoekt u de resterende kerken in Lalibela. Overnachting in hotel Panoramic View of gelijkwaardig.

  ontbijt - middagmaal - avondmaal

 12. Dag 11

  Lalibela - Addis Abeba - Langano

  Vlucht terug naar Addis Abeba, waar het tweede deel van deze rondreis start. U rijdt in Zuidelijke richting naar het Langanomeer. Overnachting in Sabana Beach Resort of gelijkwaardig.

  ontbijt - middagmaal - avondmaal

 13. Dag 12

  Langano- Arba Minch

  Vertrek doorheen de Grote Riftvallei richting Arba Minch. Als de conditie van de weg het toelaat, bezoekt u het Senkele Sanctuary waar u op zoek gaat naar het Swayne's hartebeest. Overnachting in Paradise Lodge of gelijkwaardig.

  ontbijt - middagmaal - avondmaal

 14. Dag 13

  Arba Minch

  Vanochtend rijdt u de bergen in om er de Dorze te bezoeken, bekend om hun weeftechniek en hoge hutten in de vorm van een bijenkorf. In de namiddag maakt u een boottocht op het Chamomeer, de schuilplaats van grote krokodillen, nijlpaarden en vele watervogels. Overnachting in Paradise Lodge of gelijkwaardig.

  ontbijt - middagmaal - avondmaal

 15. Dag 14

  Arba Minch - Turmi

  De reis zet zich verder richting Turmi. Onderweg maakt u een stop in Dimeka, waar het vandaag markt is voor de Hamar. Vele mannen dragen een kleikapsel en de vrouwen zijn gekleed in een kleurrijk versierd geitenvellen rokje. De 'sprong over de stieren' is een belangrijk ritueel binnen deze gemeenschap. Misschien bent u wel getuige van het moment waarop een Hamar jongen, man wordt. Overnachting in Buska Lodge of gelijkwaardig.

  ontbijt - middagmaal - avondmaal

 16. Dag 15

  Turmi

  U gaat op bezoek bij de Karo, een kleine stam die langs de oevers van de Omo rivier leeft. In tegenstelling tot de andere volkeren van het Omobekken zijn het overwegend akkerbouwers. U herkent ze aan de prachtige motieven in witte kalk waarmee ze hun gezicht en lichaam decoreren. Overnachting in Buska Lodge of gelijkwaardig.

  ontbijt - middagmaal - avondmaal

 17. Dag 16

  Turmi - Jinka

  Aan de hand van uitgeholde boomstammen bereiken we de grote huttendorpen van de Dassanetch. Deze seminomaden leven erg kwetsbaar in de delta van de Omorivier. Zowel droogte als overstroming bedreigen hun veestapel. Stamleden die hun veestapel hebben verloren, moeten met de jacht op krokodillen aan de kost komen. De stam van de Dassanetch wordt opgedeeld in acht clans met elk hun specifieke opdracht. De sieraden van de vrouwen verraden tot welke clan zij behoren. Daarna rijdt u verder naar Jinka, waar u in de late namiddag het etnografisch museum bezoekt. Overnachting in Omo Eco Resort.

  ontbijt - middagmaal - avondmaal

 18. Dag 17

  Jinka - Mursi - Konso

  Vandaag trekt u het Mago National Park in. Hier leven de Mursi, een fascinerende bevolkingsgroep waarbij vooral getrouwde vrouwen opvallen door een eigenzinnig decoratiestuk, de lipschotel. Op weg naar Konso, maakt u ook kennis met het Ari volk, de grootste gemeenschap in deze streek. Elk huis heeft zijn eigen moestuintje. De meeste groenten en fruit op de lokale markten zijn geteeld door de Ari. Hoewel zij zich nu westers kleden, tonen ze graag de traditionele koisha, een rok gemaakt uit boomschors. Overnachting in Kanta Lodge of gelijkwaardig.

  ontbijt - middagmaal - avondmaal

 19. Dag 18

  Konso - Arba Minch

  U wordt verwelkomd door de Konso. Hun heuvelachtig woongebied wordt gekenmerkt door in terrasvorm aangelegde velden. Hierop telen ze groenten en graangewassen. U brengt er een bezoek aan de koning van Konso en wordt rondgeleid in het paleis. Kom meer te weten over hun bijzondere begrafenisrituelen en de ‘waka’s’, houten totems. Vertrek richting Arba Minch. Overnachting in Paradise Lodge of gelijkwaardig.

  ontbijt - middagmaal - avondmaal

 20. Dag 19

  Arba Minch - Addis Abeba

  Terugrit naar Addis Abeba. U neemt afscheid van dit land in een typisch restaurant waar u tijdens de maaltijd geniet van traditionele dansen. 

  ontbijt - avondmaal

 21. Dag 20

  Addis Abeba - Brussel

  Terugvlucht, met aankomst in Brussel.

 1. Dag 1

  Brussel - Addis Abeba

  Vandaag vliegt u richting Addis Abeba.
 2. Dag 2

  Addis Abeba

  Na de verwelkoming, transfer naar het hotel. Vrije voormiddag. Na de lunch verkent u de stad met onder andere het nationaal museum waar het skelet van ‘Lucy’, onze eerste voorouder, ondergebracht is. Een bezoek aan de Georgiskerk is een goede introductie op de koptische kerken in het noorden van het land. Overnachting in Capital Hotel of gelijkwaardig.

  ontbijt,middagmaal, avondmaal 
 3. Dag 3

  Addis Abeba - Bahar Dar

  Een binnenlandse vlucht brengt u naar Bahar Dar. In de namiddag maakt u een boottocht op het uitgestrekte Tanameer en bezichtigt u enkele geïsoleerde kloosters. Bewonder de kleurrijke iconen waarmee de kerken van deze kloosters versierd zijn. Overnachting in hotel Abay Minch of gelijkwaardig.

  ontbijt,middagmaal, avondmaal
 4. Dag 4

  Bahar Dar - Gondar

  Vandaag staat er een prachtige natuurwandeling op het programma naar de watervallen van de Blauwe Nijl. Na de middag leidt de route u door het vruchtbare hoogland naar Gondar, het Camelot van Ethiopië. Overnachting in hotel Goha of gelijkwaardig.

  ontbijt, middagmaal, avondmaal
 5. Dag 5

  Gondar

  Gondar werd in de 17e eeuw de hoofdstad van de Zagwedynastie. De keizers bouwden hier een reeks kastelen en paleizen die een erg Indisch-Portugese invloed vertonen. De Debre Selassiekerk is bekend om haar vele kleurrijke fresco’s, met het beroemde engelenplafond als hoogtepunt. Overnachting in hotel Goha of gelijkwaardig.

  ontbijt, middagmaal, avondmaal
 6. Dag 6

  Gondar - Debark

  Na een bezoek aan een Falashadorp van de vroegere Ethiopische joden rijdt u naar Debark. De rit wordt onderbroken met fotostops voor het vastleggen van adembenemende berglandschappen. Tijdens een wandeling in het Simien Mountains National Park spot u met een beetje geluk de geladabaviaan. Overnachting in Simien Lodge of gelijkwaardig.

  ontbijt, middagmaal, avondmaal
 7. Dag 7

  Debark - Aksum

  Verder door de bergen en over de Wolkelipas naar Aksum. Een reis door de Ethiopische hooglanden die u niet vlug zal vergeten! Overnachting in Sabean hotel of gelijkwaardig.

  ontbijt,  middagmaal, avondmaal
 8. Dag 8

  Aksum

  Aksum was eens het centrum van een wereldrijk dat zich ver buiten de grenzen van het huidige Ethiopië uitstrekte. Een magische stad, gevoed door legendes. Dompel onder in het verhaal van koningin Sheba die in Aksum haar paleis zou hebben bewoond. Ook blijft het een mysterie hoe de loodzware obelisken, waar Aksum zo bekend om is, rechtop kwamen te staan. Nu nog is het een heilige stad waar, in een speciaal opgerichte kapel, de Ark des Verbonds bewaard zou worden. Overnachting in Sabean hotel of gelijkwaardig.

  ontbijt, middagmaal, avondmaal
 9. Dag 9

  Aksum - Lalibela

  Vandaag vliegt u naar Lalibela. Hier liet koning Lalibela met behulp van engelen elf kerken uit de rotsen houwen. In de weinig verlichte steegjes en tunnels tussen de indrukwekkende kerken waant u zich terug in de middeleeuwen. Priesters en monniken in lange gewaden kruisen uw pad, vanuit cryptes en grotten klinken kerkelijke gezangen. Overnachting in hotel Panoramic View of gelijkwaardig.

  ontbijt, middagmaal, avondmaal
 10. Dag 10

  Lalibela

  De streek van Lalibela telt tientallen rotskerken. Een van de mooiste is Yemreha Xristos, een kerk met een zeer mooie laat-aksumitische architectuur. In de namiddag bezoekt u de resterende kerken in Lalibela. Overnachting in hotel Panoramic View of gelijkwaardig.

  ontbijt, middagmaal, avondmaal
 11. Dag 11

  Lalibela - Addis Abeba - Langano

  Vlucht terug naar Addis Abeba, waar het tweede deel van deze rondreis start. U rijdt in Zuidelijke richting naar het Langanomeer. Overnachting in Sabana Beach Resort of gelijkwaardig.

  ontbijt, middagmaal, avondmaal
 12. Dag 12

  Langano- Arba Minch

  Vertrek doorheen de Grote Riftvallei richting Arba Minch. Als de conditie van de weg het toelaat, bezoekt u het Senkele Sanctuary waar u op zoek gaat naar het Swayne’s hartebeest. Een alternatief voor Senkele is Abijatta Shalla National Park. In de namiddag rijdt u verder de bergen in om er de Dorze te bezoeken, bekend om hun weeftechniek en hoge hutten in de vorm van een bijenkorf. Overnachting in Haile Resort of gelijkwaardig.

  ontbijt, middagmaal, avondmaal
 13. Dag 13

  Arba Minch - Konso

  U start de dag met een boottocht op het Chamomeer, de schuilplaats van grote krokodillen, nijlpaarden en vele watervogels. Later op de dag wordt u verwelkomd door de Konso. Hun heuvelachtig woongebied wordt gekenmerkt door in terrasvorm aangelegde velden. Hierop telen ze groenten en graangewassen. U brengt er een bezoek aan de koning van Konso en wordt rondgeleid in het paleis. Overnachting in Kanta Lodge of gelijkwaardig.

  ontbijt, middagmaal, avondmaal

   

 14. Dag 14

  Konso - Turmi

  In de Omovallei leven verschillende stammen met elk hun eigen unieke klederdracht, haarstijl, sierraden, dans en sociale structuur. U rijdt naar Arbore voor een bezoek aan de gelijknamige Arbore-stam: één van de grootste stammen in de zuidelijke Omovallei. Kenmerkend zijn de zeer kleurrijke kralenkettingen die al van jongs af aan worden gedragen. We vervolgen onze dag met een bezoek aan de Hamar. Vele mannen dragen een kleikapsel en de vrouwen zijn gekleed in een kleurrijk versierd geitenvellen rokje. De 'sprong over de stieren' is een belangrijk ritueel binnen deze gemeenschap. Misschien bent u wel getuige van het moment waarop een Hamar jongen, man wordt. Overnachting in Buska Lodge of gelijkwaardig.

  ontbijt, middagmaal, avondmaal
 15. Dag 15

  Turmi

  U gaat op bezoek bij de Karo, een kleine stam die langs de oevers van de Omo rivier leeft. In tegenstelling tot de andere volkeren van het Omobekken zijn het overwegend akkerbouwers. U herkent ze aan de prachtige motieven in witte kalk waarmee ze hun gezicht en lichaam decoreren. We bezoeken eveneens de maandagmarkt in Turmi. Wekelijks ondernemen de Hamar, de Karo en de Arbore een kilometerslange tocht naar de deze kleurrijke markt. Overnachting in Buska Lodge of gelijkwaardig.

  ontbijt, middagmaal, avondmaal
 16. Dag 16

  Turmi - Jinka

  Aan de hand van uitgeholde boomstammen bereiken we de grote huttendorpen van de Dassanetch. Deze seminomaden leven erg kwetsbaar in de delta van de Omorivier. Zowel droogte als overstroming bedreigen hun veestapel. De stam van de Dassanetch wordt opgedeeld in acht clans met elk hun specifieke opdracht. De sieraden van de vrouwen verraden tot welke clan zij behoren. Verder naar de markt in Alduba waar de Karo, Hamar en Tsamai elkaar ontmoeten. Overnachting in Jinka Resort of gelijkwaardig.

  ontbijt, middagmaal, avondmaal
 17. Dag 17

  Jinka

  Vandaag trekt u het Mago National Park in. Hier leven de Mursi, een fascinerende bevolkingsgroep waarbij vooral getrouwde vrouwen opvallen door een eigenzinnig decoratiestuk, de lipschotel. In namiddag keert u terug naar Jinka voor een bezoek aan het etnografisch museum. Overnachting in Jinka Resort of gelijkwaardig.

  ontbijt, middagmaal, avondmaal
 18. Dag 18

  Jinka - Arba Minch

  Op weg naar Arba Minch, maakt u kennis met het Ari volk, de grootste gemeenschap in deze streek. Elk huis heeft zijn eigen moestuintje en de meeste groenten en fruit op de lokale markten zijn dan ook geteeld door de Ari. Hoewel zij zich nu westers kleden, tonen ze graag de traditionele koisha, een rok gemaakt uit boomschors. U passeert de beroemdste markt van het Zuiden: Key Afar. Hier verhandelen de Bana, die u herkent aan de kalebas die ze op hun hoofd dragen, hun waar. Overnachting in Haile Resort of gelijkwaardig.

  ontbijt, middagmaal, avondmaal
 19. Dag 19

  Arba Minch - Addis Abeba

  Terugrit naar Addis Abeba. U neemt afscheid van dit land in een typisch restaurant waar u tijdens de maaltijd geniet van traditionele dansen. Er wordt u een kamer ter beschikking gesteld in het Capital Hotel. Transfer naar de luchthaven voor de terugvlucht.

  ontbijt, avondmaal
 20. Dag 20

  Addis Abeba - Brussel

  Terugvlucht, met aankomst in Brussel.
 21. Opmerking

  Voor deze reis dient u over een goede conditie te beschikken. U rijdt regelmatig over slechte wegen, die vooral na regenbuien moeilijk of helemaal niet berijdbaar zijn. Wegens de geïsoleerde ligging van de bezochte plaatsen is de accommodatie soms erg eenvoudig en het comfort beperkt, maar het betreft steeds de best mogelijke keuze ter plaatse. Het programma in het Zuiden kan steeds wijzigen omwille van marktdagen en toestemming van dorpsoversten.

Nuttige informatie

Hotels

 

Plaats Nachten Hotel
Addis Abeba 1 Radisson Blu of gelijkwaardig****
Bahar Dar 1 Abay Minch of gelijkwaardig
Gondar 2 Hotel Goha of gelijkwaardig
Debark 1 Limalimo Lodge of gelijkwaardig
Aksum 2 Sabean Hotel of gelijkwaardig
Lalibela 2 Hotel Panoramic View of gelijkwaardig
Langano 1 Sabana Beach Resort of gelijkwaardig
Arba Minch 2 Paradise Lodge of gelijkwaardig
Turmi 2 Buska Lodge gelijkwaardig
Jinka 1 Omo Eco Resort
Konso 1 Kanta Lodge of gelijkwardig
Arba Minch 1 Paradise Lodge of gelijkwaardig

 


Hotels

Plaats Nachten Hotel  
Addis Abeba 1 Capital Hotel of gelijkwaardig
Bahar Dar 1 Abay Minch of gelijkwaardig
Gondar 2 Goha Hotel of gelijkwaardig
Simien Mountains 1 Simien Lodge of gelijkwaardig
Axum 2 Sabean Hotel of gelijkwaardig
Lalibela 2 Panoramic View hotel of gelijkwaardig
Langano 2 Sabana Beach resort of gelijkwaardig
Arba Minch 1 Haile Resort of gelijkwaardig
Konso 1 Kanta Lodge of gelijkwaardig
Turmi 2 Buska Lodge of gelijkwaardig
Jinka 2 Jinka Resort of gelijkwaardig
Arba Minch 1 Haile Resort of gelijkwaardig

 Activiteiten

[SB: Programma voor vertrekken t.e.m. 24/11/2019]Opmerking

Voor deze reis dient u over een goede conditie te beschikken. U rijdt regelmatig over slechte wegen, die vooral na regenbuien moeilijk of helemaal niet berijdbaar zijn. Een sportieve instelling en flexibiliteit zijn daarom belangrijk. Wegens de geïsoleerde ligging van de bezochte plaatsen is de accommodatie soms erg eenvoudig en het comfort beperkt, maar het betreft steeds de best mogelijke keuze ter plaatse. U ontdekt daarentegen wel een nog zo goed als onbekende en fascinerende regio en maakt kennis met de levenswijze van unieke minderheden. Wegens marktdagen en toestemming van dorpsoversten kan de volgorde van het programma in het Zuiden ter plaatse nog wijzigen. 


[SB: Programma voor vertrekken vanaf 23/11/2020]Beleef een religieus festival vanop de eerste rij

Jaarlijks wordt in november hulde gebracht aan de Heilige Maria van Zion in Aksum en herdenkt men de doop van Jezus Christus tijdens het Timkat festival in januari. Het 'Ethiopische Doopfeest' wordt uitbundig gevierd in Lalibela en Gondar. Door de straten trekken processies voorgegaan door priesters en de straten vullen zich met zingende en dansende mensen. Ook het programma van de januarivertrekken werd aangepast aan de feestelijkheden en telt een extra nacht, zodat u niets hoeft te missen.

nuttige info

reisdocumenten: internationaal paspoort nog 6 maanden geldig na terugkeer, visum
inentingen: de inenting tegen gele koorts is verplicht, de inentingen tegen hepatitis, meningitis en buiktyfus worden aangeraden. Ook malariatabletten worden aanbevolen.
  Raadpleeg tijdig de websites www.diplomatie.be en www.itg.be (Instituut voor tropische geneeskunde) voor meer gedetailleerde informatie.
munteenheid: de Ethiopische birr (ETB)
tijdsverschil: winter: +2, zomer: +1
stroom: 220 volt
bagage: max. 15 kg in een zachte reistas
hotels: de best mogelijke accommodatie wordt voorgesteld (deze voldoet niet steeds aan de Europese standaard). De hotels beschikken vaak niet de hele dag over elektriciteit en hebben niet altijd warm water in de badkamers.
bezoeken: afhankelijk van de staat van de wegen en de toestemming van de dorpsoversten
 

 

Opladen