Terug naar huis

Op het ritme van de cubaanse zon

Cuba

Momenteel is geen enkele datum beschikbaar voor deze reis.

Dit product kan enkel telefonisch geboekt worden

Ma-Vrij: 08u00-22u00 / ZA: 09u00-22u00 / Zo: 10u00-22u00 / Feestdagen gesloten
(€ 0,80/min. + oproepprijs)

Raadpleeg een reisagent 070 222 346
Op het ritme van de cubaanse zon - TUI

Reisdagboek

 1. Dag 1

  Brussel - Varadero - Havana

  Vlieg richting Varadero. Na aankomst wordt u naar het hotel in Havana, Melia Cohiba***** gebracht.

  avondmaal

 2. Dag 2

  Havana

  Een reis naar Cuba is niet compleet zonder een bezoek aan zijn hoofdstad Havana! La Habana Vieja of Oud Havana is een echt juweeltje. Dankzij de aanwezigheid van de vele kleurrijke en koloniale gebouwen, lijkt het alsof de tijd er is blijven stil staan. Hier staan nog zo'n 700 gebouwen uit de 18de en 19de eeuw, voornamelijk mooie patriciërswoningen die zijn omgevormd tot huurkazernes waarin vele gezinnen in hetzelfde huis wonen. Wandel ook over de Plaza de Armas en bezoek de kathedraal. Snuif de sfeer op van de jaren 50 en laat u rondrijden in één van de typische oldtimers. Tijdens deze rit passeert u Plaza de la Revolución met het standbeeld van de onafhankelijkheidsstrijder José Martí. Daarna bezoekt u het kerkhof van Christoffel Columbus en het Havana Club Rum museum. U keert terug naar hotel Melia Cohiba*****.  ontbijt - middagmaal - avondmaal

 3. Amper 50 jaar geleden, tot het uitbreken van de revolutie, was Havana één van de meest mondaine steden ter wereld. Waan je even terug in de tijd van de fifties, toen de Amerikaanse jetset naar het bruisende Havana trok voor hun beroemde cocktailparties. Stap in een kleurrijke bolide, zoals er alleen in Havana nog rondrijden. Havana is dan ook het wahalla voor de oldtimer liefhebber.

 4. Dag 3

  Havana - Viñales - Pinar del Rio - Havana

  Na een deugddoend ontbijt vertrekt u naar de prachtige Viñalesvallei, misschien wel het mooiste stukje van Cuba. Door de erosie van kalksteen ontstonden er surreële rotspartijen 'Mogotes', omgeven door een uniek landschap. Het hele dal is een agrarisch gebied met bohios of kleine boerenwoningen en honderden drooghutten voor tabaksbladeren. U wandelt er door de grot Cueva del Indio en neemt plaats in een bootje, dat u langs één van de ondergrondse rivieren voert. Daarna gaat u verder naar het provinciestadje Pinar del Río. Zijn naam heeft het stadje te danken aan de pijnboomwouden (Pinar) die langs de rivier (Río) de Guanama groeiden. Nog steeds is de tabak die afkomstig is uit deze provincie van de allerbeste kwaliteit. Een bezoek aan een sigarenfabriek kan dus niet ontbreken. Indien deze fabriek (Francisco Donatien) gesloten is, wordt er ééntje in Havana bezocht. Overnachting in hotel Melia Cohiba*****.  ontbijt - middagmaal - avondmaal

 5. Dag 4

  Havana

  Ook de bekende schrijver Ernest Hemingway heeft zijn sporen in Havana achtergelaten. Zo dronk hij o.a. in El Floridita zijn daiquiri. Ook u krijgt vandaag de kans om van deze typisch Cubaanse cocktail te nippen na een bezoek aan het Fortaleza de San Carlos de la Cabaña. Daarna brengt Hemingway u naar Cojímar, een vissersdorp ten westen van Havana. Gefascineerd door de zee, had hij in Cojímar een jacht, de Pilar, waarmee hij soms dagen kon gaan vissen. Cojímar en zijn inwoners spelen trouwens de hoofdrol in zijn boek 'De oude man en de zee'. Namiddag is er nog wat vrije tijd om door de stad te kuieren of te genieten van de sfeervolle muziek in de gezellige cafeetjes. Overnachting in hotel Melia Cohiba*****.


  ontbijt - middagmaal

 6. Dag 5

  Havana - Cardenas - Cienfuegos

  Onderweg naar Cienfuegos stopt u in Cardenas. Maak kennis met wat ooit de spil was van de Cubaanse economie: suikerrietproductie. U bezoekt een oude fabriek en op een plantage ziet u hoe het suikerriet met een machete geoogst wordt. Proef van het pure suikerrietsap 'Guarapo' en maak een nostalgische rit in een oude stoomtrein. Na het stillen van de honger zet u de reis verder richting Cienfuegos, de 'Parel van het Zuiden'. Tijdens een korte wandeling, bezoekt u de belangrijkste bezienswaardigheden die deze stad te bieden heeft: Parque José Martí en het Teatro Thomas Terry. Als afsluiter van deze dag, geniet u van een diner in het Palacio del Valle. Dit voormalige paleis en casino is door zijn mix aan bouwstijlen een unicum te noemen. Overnachting in hotel Jagua***.


  ontbijt - middagmaal - avondmaal

 7. Dag 6

  Cienfuegos - Trinidad

  Na een rustig ontbijt gaat het verder naar Trinidad, een stad die werd gesticht door de Spaanse ontdekkingsreiziger Diego Velázquez de Cuéllar. Trinidad is één groot koloniaal museum. Op wonderbaarlijke wijze en dankzij de steun van Unesco heeft de stad haar smalle hobbelige straatjes, oude paleizen, kerken en kleurrijke patio's weten te behouden. Bezoek aan het sfeervolle centrum met het Museo Romántico (afhankelijk van de openingtijden) en La Canchánchara, een bekende bar in Trinidad waar u de gelijknamige cocktail van aguardiente (vuurwater), citroensap, honing en ijs kan proeven. 's Avonds komt de stad tot leven. Waag je op de dansvloer van het swingende Casa de la Trova. Overnachting in Brisas del Mar***, gelegen aan playa Ancon.


  ontbijt - middagmaal - avondmaal

 8. Dag 7

  Trinidad - Sancti Spíritus - Guardalavaca

  Na korte stops aan de Valle de los Ingenios en het stadje Sancti Spíritus vervatten we onze route oostwaarts voor de langste rit in het programma. We rijden via Holguín naar het tropische Guardalavaca, waar we in de loop van de avond toekomen. Overnachting in hotel Paradisus Rio de Oro*****, op basis van all-inclusive.


  ontbijt - middagmaal - avondmaal

 9. Dag 8

  Guardalavaca

  Cuba heeft een verdienstelijke reputatie opgebouwd als strandbestemming. We willen u dit aspect van Cuba dan ook niet onthouden. Fijnwitte zandstranden en een turkoois-blauwe zee: de twee belangrijkste ingrediënten van uw dag dolce far niente in Guardalavaca. Overnachting in hotel Paradisus Rio de Oro*****, op basis van all-inclusive.


  ontbijt - middagmaal - avondmaal

 10. Dag 9

  Guardalavaca - Baracoa

  Via het Humboldt nationaal park rijden we naar de oudste stad van Cuba en de landingsplaats van Christoffel Columbus: Baracoa. In zijn dagboek beschreef hij deze plaats als de mooiste ter wereld. Onderweg ontdekt u het traditionele boerenleven van dit landelijk stukje Cuba. Middagmaal in een restaurant aan de oevers van de Toa rivier. Daarna volgt een ontspannen boottocht op deze rivier, die de langste van Cuba is. Overnachting in Baracoa in hotel El Castillo***.  ontbijt - middagmaal

 11. Dag 10

  Baracoa - Santiago de Cuba

  Stadswandeling in Baracoa, met een bezoek aan het museum Matachin, waar u kennis maakt met de plaatselijke cultuur en religie. Na het middagmaal laten we de tafelberg El Yunque achter ons. De rit naar Santiago is een attractie op zich. Langs de 'La Farola' bergpas geniet u van de adembenemende landschappen. Onderweg passeert u El Paso de Los Alemanes, een rots in de vorm van een boog, het Manglito-strand en de canyon van de Yumuri-rivier. Ook de cacaobomen en -plantages die deze regio rijk is, zullen niet aan uw aandacht ontsnappen. Eenmaal aangekomen in de heldenstad van de republiek, Santiago de Cuba, neemt u een kijkje op het Cementerio de Santa Ifigenia, de begraafplaats van historische Cubaanse figuren en bezoekt u de voormalige woonplaats van Diego Velazquez, die momenteel dienst doet als museum. Wandel langs Plaza de la Revolución Antonio Maceo, het plein van de revolutie dat gebouwd werd ter nagedachtenis van de tweede onafhankelijkheidsoorlog. In de voorgevel van de voormalige kazerne van Moncada kan u nog steeds de inslagen van de kogels terugvinden. 's Avonds heeft u vrije tijd om de meest Caraïbische en swingende stad van het eiland te leren kennen, waar op verschillende plaatsen de rijke, muzikale traditie te beluisteren valt en waar groepen muzikanten hun opzwepende ritmes ten gehore brengen. Overnachting in hotel Melia Santiago*****.  ontbijt - middagmaal - avondmaal

 12. Dag 11

  Santiago de Cuba

  Santiago de Cuba leert ons veel over de onafhankelijkheidsstrijd van Cuba. Niet te missen is het Museum van de 26ste juli, waar Fidel Castro de eerste opstand leidde. Vanaf het El Morro-fort heeft u een prachtige uitzicht over de kust. Er is nog wat tijd over om zelf op verkenning te gaan in deze stad, die een smeltkroes is van verschillende culturen. Overnachting in hotel Melia Santiago*****.

     ontbijt - middagmaal - avondmaal

 13. Dag 12

  Santiago - Camagüey

  We trekken opnieuw naar het westelijke gedeelte van het eiland. Enkele kilometers buiten Santiago stoppen we in El Cobre, het belangrijkste bedevaartsoord van Cuba. De kerk, gelegen aan de voet van het Sierra Maestra gebergte, is de thuisbasis van de patroonheilige van het land. Daarna gaat het verder naar Camagüey. Deze stad is als het ware een labyrint met smalle straatjes waar u gemakkelijk in kunt verdwalen. Ze lijken geen begin of einde te hebben. Een bewuste strategie om het eventuele indringers moeilijk te maken. Overnachting in Gran Hotel**+.  ontbijt - middagmaal - avondmaal

 14. Dag 13

  Camagüey - Santa Clara - Varadero

  Op weg naar de bekendste strandbestemming van het eiland maken we een stop in Santa Clara. In deze stad wist Che Guevara een gepantserde trein met wapens te onderscheppen en buit te maken. Vier van de gepantserde wagons die deel uitmaakten van de trein en de bulldozer die de trein uit de rails duwde, heeft men als herinnering laten staan. In Santa Clara bevinden zichsinds 1997 ook het mausoleum van Che Guevara en zijn bronzen standbeeld met het opschrift Hasta la Victoria Siempre (altijd op weg naar de overwinning), het motto van Che's bewonderaars. Overnachting in hotel Melia Marina Varadero*****, op basis van all-inclusive.

  ontbijt - middagmaal - avondmaal

 15. Dag 14

  Varadero

  Vrije tijd om te genieten van de vele faciliteiten van uw hotel, te kuieren langs de jachthaven of een wandeling te maken langsheen het witte strand. Overnachting in hotel Melia Marina Varadero*****, op basis van all-inclusive.

  ontbijt - middagmaal - avondmaal

 16. Dag 15

  Varadero - Brussel

  De tijd is aangebroken om afscheid te nemen van dit prachtige Caraïbische eiland. Transfer naar de luchthaven en terugvlucht.

  ontbijt

 17. Dag 16

  Brussel

  Aankomst in Brussel.

 18. De toeristische sector in Cuba is intens verweven met de logge bureaucratie van het staatsregime. Het reserveren van hotels wordt hierdoor in meerdere of mindere mate bemoeilijkt. Bovendien blijven veranderingen mogelijk, zelfs tot op het laatste moment. De onaangekondigde sluiting van een openbare plaats of een opgelegde wijziging van de geplande route zijn evenmin ondenkbaar.

  Het aangename karakter van de bevolking, een vrolijke sfeer en een kleurrijke cultuur, compenseren echter veel van deze ongemakken. Wie reist met een open geest en relativeringsvermogen, zal op dit Caraïbische eiland een unieke vakantie beleven en komt terug met een koffer vol goede herinneringen.

Nuttige informatie

Hotels

Hotel - Nachten - Plaats

Melia Havana of gelijkwaardig ***** - 4 - Havana
Jagua of gelijkwaardig *** - 1 - Cienfuegos
Brisas del Mar of gelijkwaardig *** - 1 - Trinidad
Paradisus de Oro of gelijkwaardig ***** - 2 - Guardalavaca
El Castillo of gelijkwaardig *** - 1 - Baracoa
Melia Santiago of gelijkwaardig ***** - 2 - Santiago de Cuba
hotel Camagüey of gelijkwaardig **+ - 1 - Camagüey
Melia Marina Varadero ***** - 2 - Varadero


Aantal deelnemers

min. 10 personen, max. 25 personen


VTB paspoort

Cultuur ♦♦♦♦
Natuur ♦♦♦
Accommodatie ♦♦♦
Lokaal transport ♦♦♦
Fysiek ♦♦


Wereldweetjes

reisdocumenten:internationaal paspoort geldig tot na de reis, toeristenkaart
Belangrijk: het is verplicht een geldige reis- en bijstandsverzekering af te sluiten bij een verzekeringsmaatschappij die een rechtstreeks contract heeft met Asistur. Reizigers die niet beschikken over een Belgische reisverzekering die de medische kosten dekt of geen attest kunnen voorleggen worden verplicht een plaatselijke verzekering aan te gaan bij aankomst op de luchthaven in Cuba.
inentingen:hepatitis A
Raadpleeg tijdig de websites www.diplomatie.be en www.itg.be (Instituut voor tropische geneeskunde) voor meer gedetailleerde informatie.
munteenheid:de Cubaanse Convertible Peso (CUC)
Enkel betaling met EUR mogelijk, geen USD.
tijdsverschil:winter: -6, zomer: -6
stroom:110-220 volt, adapter noodzakelijk

Opladen